HTML

Az utca közgazdásza

Friss topikok

Címkék

Válság(ok) van(nak)...

2013.04.22. 23:20 kneissl

Azt mondják kipukkadt a lufi...

Szerintem nem kipukkadt.
Egyszerűen csak leeresztett, mert akikkel fújatták a lufit, azok kifulladtak, elkeseredtek, és megfogyatkoztak. 

Hogy kik ők ...?

Mi vagyunk, közösen fújtuk a lufit.
Eleinte még önként, és boldogan...

Egyszer volt hol nem volt, amikor az egyszeri polgár mondjuk lakást szeretett volna felújítani, akkor hívott egy vállalkozót, aki mondott neki egy irreálisan magas árat.

A vállalási ár nem a felújítás költségét takarta, hanem a költségeken felül a vállalkozó új autójához szükséges összeget, a vállakozó feleségének új autójához szükséges összeget, és a vállakozó családjának kéthetes Horvátországi vitorlástúrájához szükséges összeget.
(Most ne firtassuk, hogy mindemellett a vállakozó már eleve majdnem új, két éves Passat-al jár, hogy minimálbéren van bejelentve, az emberei pedig regisztrált munkanélküliek, akik mindössze a kb 6ezerFt os TB önrészt fizetik, hogy legalább a kórház fogadja őket, hogy ha le viszi a kezüket a körfűrész... meg az APEH NAV ezt a kb havi hatezer forintot úgyis beszedi tőlük előbb-utóbb, inkáb befizetik csekken... )


Az egyszeri polgárnak nem volt annyi pénze, amennyit a vállakozó kért, de nem járt utána az ár valóságtartalmának, nem vette elő az építőipari normajegyzéket, (ami már elavult, meg be is tiltották, nehogy korlátozza a versenyt...)  nem kért be még öt másik vállakozótól ajánlatot, elvégre nem beszerzési, tendereztetési ügyintéző ő, csak egy egyszerű állampolgár... tehát ... elment a bankba, pénzt kérni, és felvette

a HITELT.

A vállalkozó felújította a lakást, a polgár kifizette a vállakozót, 
majd elkezdte törleszteni a hitelt, és fizetett a banknak minden hónapban.
Sokszor, és sokat. Mert a bank szereti a kihelyezett pénz dupláját visszakapni, azaz 100% haszonnal közvetítí a terméket a vásárlóhoz, ami csúnyán hangzik, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a CBA is kb 100% haszonnal adja a vásárlóknak a zsemlét, akkor hirtelen bizonytalanná válik az ember, hogy merre is induljon a zsebében kinyílt bicskával.

Mire a történetben eddig jutunk, már két két lufi is fújódik: az egyiket a vállalkozó tartotta oda a polgár szájához, amikor az árképzése során, iszonyatos extraprofitot kalkulált, ami mögött semmi érték, és semmi fedezet nincsen, (Ugyanolyan irreális árat mond, mint anno a tulipánhagyma piac (tőzsde) felfutásakor a virághagymákért kértek Hollandiában)
Természetesen az emlegetett lufiba az egyszeri polgár fújja bele a levegőt...


A másik lufit a bank tartja oda a polgár szájához: a pénz ára irreálisan magas, a futamidőre vetített 100% kamat (5 év * évi 20%) azt jelenti, hogy a bank 500 ezer Ft-ért adott a polgárnak 500ezer Ft-ot. Akinek így egymilliót kell visszafizetnie...
Természetesen ebbe a lufiba is a polgárral fúvatják a levegőt...
...és a két lufi dagad - amíg a polgár bírja szusszal.

De ha kifullad...

A bank azt hiszi, hogy a felújított lakás értéktöbblete fedezi a hitelösszeget. 

De nem fedezi.

Mert a bank nem a lakás felújítását finanszírozta. A bank valójában a vállalkozó új autójához szükséges összeget, a vállakozó feleségének új autójához szükséges összeget, és a vállakozó családjának kéthetes Horvátországi vitorlástúrájához szükséges összeget folyósította hitel formájában.

A közvetítő a polgár volt.

A hitelnek nincsen fedezete, mert a vállakozó új autóját a bank nem tudja lefoglalni.
A Horvátországi nyaralás árát nem tudja visszaszerezni a yachtkölcsönző cégtől.
A lakáson végzett felújítás értéke pedig - könnyen belátható - semmiféle összefüggésben nincs a hitelösszeggel.

A jóhiszemű polgár pedig értetlenül nézi, és szomorúan tapasztalja, hogy habár a történetben egyedül ő vállalt kötelezettséget, ( ami azzal jár, hogy egy darabig nem lesz sem új autója, sem nem megy nyaralni ), mégis a vállakozónak lett új autója, és a vállakozó nyaralt a tengernél, illetve mégiscsak a bank tette rá a kezét az ő lakására, és a bank "követel" tőle egy csomó pénzt.

Mindezek mellett természetes, hogy a saját munkáját semmit sem érő haszontalanságnak tartja, és az általa keresett pénzt pedig alamizsnának.
Kifullad, elkeseredik, és megfogyatkozik, miközben lehet, hogy ő az egyetlen személy a háromszögben, aki valóban előállít valamit, és valami értéktöbbletet termel...

...talán éppen ő süti a CBA polcára kerülő zsemlét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ukgd.blog.hu/api/trackback/id/tr685234822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása